четвер, 4 травня 2017 р.

РЕГАТА

(італ. rеgаtа, від rіgа — ряд, лінія, стартова лінія) — традиційні змагання з вітрильного або веслувального спорту, що містить серію перегонів для судів різних класів.
Перші зареєстровані в Англії перегони було проведено в жовтні 1661 року між яхтами короля Карла II та герцога Йорського. Вони відбулися на річці Темзі від Гринвіча до Грейвсенда та назад, приз становив 100 фунтів.
Світову популярність набули Королівська регата Хенлі з академічного веслування (проводиться з 1839 року на ріці Темзі біля Лондона у Великій Британії), Кильська вітрильна регата (відбувається із 1897 року в Кильській бухті Балтійського моря в Німеччині).
Вітрильні регати можуть бути морськими або на внутрішніх водах. Під час визначення результатів регати беруть до уваги (крім величини судів) силу вітру, що неоднаково впливає на судна різної конструкції; тому переможцем іноді виявляється не судно, що прийшло першим.

Гребні регати влаштовують на якомога прямому й широкому водному просторі. В окремих перегонах мають брати участь лише судна однакової конструкції та з однаковою кількістю веслярів.

Немає коментарів:

Дописати коментар