понеділок, 13 лютого 2017 р.

    "Олімпійські  ігри  сучасності"

Завдання.
1.     Ознайомити з історією олімпізму як однією із сторін культурної спадщини людства;
2.     ви­ховувати почуття національної гідності;
3.      формувати стійку мотивацію до занять фізичною культурою і спор­том;
4.     популяризувати здоровий спосіб життя.
Обладнання.
Карта світу, комп’ютер, прапорці з олімпійською символікою
ХІД ЗАХОДУ
Захід є презентацією. Для демонстрації слай­дів у спортивній залі встановлюють мультимедій­ну дошку. Залу прикрашають в олімпійському стилі, передбачаючи місця для глядачів. Захід ведуть двоє підготовлених учнів, які паралельно з демонстрацією слайдів читають текст. Попере­дньо класні керівники разом із учнями готують виступи агітбригад за заданою тематикою.Під час розповіді учні вставляють прапорець у карту де проходили Олімпійські ігри.

Учитель.  Олімпійські ігри... Скільки хвилю­ючого міститься в цих коротких словах для кож­ного спортсмена, кожного шанувальника спорту! Олімпійські ігри — це особливий світ, світ муж­ніх, наполегливих людей, які цілеспрямовано йдуть до поставленої мети, долаючи на своєму шляху всі труднощі. Останнім часом збільшується інтерес людей до Олімпійських ігор і міжнародно­го олімпійського руху. Це є свідченням того, що людство прагне до мирного життя, до прогресу, взаєморозуміння та злагоди. Хай під час цього за­ходу для нас вказівною зіркою стануть слова за­сновника сучасного олімпійського руху П'єра де Кубертена: «О, спорт! Ти — мир!»

Перша  стародавня  Олімпіада  відбулася в 776 році до нашої  ери,  а остання - в 393 році нашої  ери. Ідея  відродити  Олімпійські  ігри  сучасності  належала французькому  баронові  П`єру  де  Кубертену.
      Цього ж року був заснований  і Міжнародний Олімпійський комітет.

 Учитель.  І Олімпіада 1896, Афіни (Греція)
Країн 14
Спортсменів 241
Розіграно медалей 43 в 9 видах спорту
Церемонія відкриття  6 квітня
Церемонія закриття   15 квітня

 Учень.  Види спорту:
легка атлетика,  велоспорт, фехтування, спортивна гімнастика, стрілецький спорт, плавання,  теніс, важка атлетика, боротьба.
     Першу перемогу  здобув американець Джеймс Конноллі  у  потрійному стрибку. У першій Олімпіаді взяли участь 241 спортсменів з 14 країн (Австралія, Австрія, Болгарія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, США, Франція, Чилі, Швейцарія, Швеція). Змагання серед жінок не проводилися. Першим олімпійським чемпіоном став американський легкоатлет Дж. Коннолі, який переміг у змаганнях з потрійного стрибка (13 м 71 см). Найбільший інтерес викликав марафонський біг (42 км 195 м, 17 учасників з 5 країн), в якому переміг поштовий службовець Спиридон Луїс, що став національним героєм Греції. Серед численних призів він отримав 10 центнерів шоколаду, 10 корів і 30 баранів, а також довічне право на безкоштовні послуги кравця і перукаря. Змагання плавців проходили у відкритому морі при температурі води 13 ° С. Героєм змагання по плаванню став "угорський дельфін" (як його назвали журналісти) Альфред Хайош, що завоював дві золоті медалі (100 м, 1200 м) у плаванні вільним стилем. Всіх переможців нагороджували в останній день змагань. За античною традицією голову чемпіона вінчав лавровий вінок, йому вручалася оливкова гілка, зрізана в "священному гаї Олімпії", медаль і диплом.

Учитель.  ІІ Олімпіада - 1900, Париж (Франція)
Країн 24
Спортсменів 997
Розіграно медалей 95 в 19 видах спорту
Церемонія  відкриття 14 травня
Церемонія закриття 28 жовтня

  Учень.  Ігри-1900 року вирізнялися  поганою  організацією  й  не  викликали   належного  інтересу серед  уболівальників,  чия  кількість  була  навіть меншою,  ніж  самих  спортсменів.  
    Уперше  до  участі  на  Олімпіаду  були допущені  жінки.
     Першою  олімпійською  чемпіонкою стала американка  Шарлота  Купер  у змаганнях з тенісу. Героями змагань стали американські легкоатлети: Раймонд Юри переможець змагань зі стрибків з місця в довжину (3 м 21 см), висоту (1 м 65 см) і у потрійному стрибку (10 м 58 см), що отримав прізвисько "людина-гума", і Альвіна Кренцлейн переможець чотирьох видів програми, двох з олімпійським рекордом у бігу на 110 м з бар'єрами (15,4 с) і 200 м з бар'єрами (25,4 с) і двох з світовим рекордом у бігу на 60 м і в стрибках у довжину (7 м 18 см).
Учитель.  ІІІ  Олімпіада - 1904, Сент-Луїс (США)
Країн 12
Спортсменів 651
Розіграно медалей 91 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття  1 липня
Церемонія закриття  23 листопада

   Учень.  В Іграх у Сент-Луїсі  брали  участь  майже  тільки  американські спортсмени,  тому  що  з  Європи   дістатися  через  океан  у  ті  роки було дуже складно.
     Американець  Джордж  Поаже  став  першим  темношкірим спортсменом,  що  виборов   медаль  на  Олімпіаді  (бронза  в  забігові  на 440 метрів з бар`єрами).
Великого успіху добився блискучий кубинський фехтувальник Рамон Фонст, що завоював три золоті медалі в змаганнях рапіристів і шпажистів. Знову поза конкуренцією був американський стрибун з місця Р. Юри, як і чотири роки тому виграв три золоті нагороди, але тільки в стрибках у довжину перевершив свій паризький результат (3 м 48 см). Всього ж на рахунку американських спортсменів було 70 золотих (з 89), 75 срібних і 65 бронзових нагород.

Учитель.     Олімпіада - 1906,  Афіни (Греція)
     Ігри 1906 року вважалися  неофіційними  й  проводилися  на відзначення 10 – річчя  відродження  Олімпійського  руху. Вона пройшла без нумерації.

Учитель.   ІV Олімпіада  1908,  Лондон (Великобританія)
Країн 22
Спортсменів 2008
Розіграно медалей 110 в 22 видах спорту
Церемонія відкриття 27 квітня
Церемонія закриття 31 жовтня

  Учень.   Спочатку  Ігри 1908 року повинні  були  відбутися  в  Римі,  але  були перенесені  в  Лондон  через  фінансові причини.  Американці   відмовилися приспустити  свій  прапор  перед  ложею  короля  Великобританії  Едуарда VІІ, аргументувавши своє рішення тим, що "цей прапор  не опускається ні перед одним  земним  володарем".
     Американець  Джи  Хейз  виграє марафонську дистанцію 42,195 км. Раніше спортсмени пробігали 40 км, однак на іграх у Лондоні стартова точка забігу була перенесена на декілька кілометрів, щоб королівська родина зручно могла спостерігати за пробігом з вікон Віндзорського замку. Марафонська дистанція 42,195 км використовується донині. До програми вперше увійшов зимовий вид спорту фігурне катання на ковзанах, в якому успішно виступив представник Росії М. Панін-Коломенкін, який завоював першу золоту медаль в олімпійському історії своєї країни. Саме під час лондонської Олімпіади Пенсільванський єпископ під час проповіді в соборі Св. Павла 19 липня 1908 промовив знамениті слова: "На Олімпіаді головне не перемога, а участь".

Учитель.  V Олімпіада  -  1912, Стокгольм (Швеція)
Країн 28
Спортсменів 2407
Розіграно медалей 102 в 14 видах спорту
Церемонія відкриття 5 травня
Церемонія закриття 22 липня
 Учень. Уперше  введена  електронна  система  обліку  часу.
     Вперше  в іграх брали участь спортсмени з усіх  п’яти  континентів. Вперше прислала своїх спортсменів Японія.
      Пів фінальна сутичка в греко-римській  боротьбі  між  росіянином  Мартіном Клейном  і  фіном А. Асікайненом  тривала 11годин.
Видатного успіху добився американський легкоатлет, індіанець за походженням, Джим Торп, який переміг у змаганнях з п'ятиборства і десятиборства. Його результати в десятиборство виявилися одними з найбільш довговічних в олімпійській історії, і навіть через 44 року на Олімпіаді 1956 він міг би увійти з ними у вісімку переможців. Незабаром після Олімпійських ігор НОК США звинуватив Торпа в тому, що він порушив статус спортсмена-любителя, так як в молодості підробляв, граючи в бейсбол. У результаті талановитий спортсмен був дискваліфікований.

Учитель.   VІ  Олімпіада - 1916, Берлін (Німеччина)
     У стародавні часи під час Олімпіади припинялися всі війни. У 1916 році сталося навпаки - через Першу Світову війну Ігри були скасовані.

Учитель.     VІІ Олімпіада - 1920, Антверпен (Бельгія)
Країн 28
Спортсменів 2407
Розіграно медалей 102 в 14 видах спорту
Церемонія відкриття 5 травня
Церемонія закриття 22 липня

    Учень.  Олімпійські  Ігри  були  присуджені  Антверпену  як   компенсація  за збиток,  нанесений  під  час  Першої  світової  війни.  
     У  1920  році  дебютує олімпійський  прапор  з  п`ятьма  різнобарвними  кільцями,  що  символізують  п`ять  континентів.
     Американець  Чарлі  Паддок  виграв  забіг  на  100  метрів  й  естафету 4х100.  Після  цього він  став  першим  бігуном  зі  званням  найшвидша людина  на  планеті.
     Американець  Джонні  Вейсмюлер  здобув  три  золоті  медалі
Кращим спортсменом був визнаний фінський бігун Пааво Нурмі, який виграв три золоті медалі (крос 8000 м в особистому та командній першості та біг на 10000 м) і одну срібну в бігу на 5000 м.

Учитель.  VІІІ  Олімпіада  - 1924, Париж (Франція)
Країн 44
Спортсменів 3089
Розіграно медалей 126 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття 4 травня
Церемонія закриття 27 липня

   Учень.  На організацію  Олімпіади  претендували  шість  міст.  Але  тому  що  в 1924  році  було  30  років  сучасному  Олімпійському  рухові,  було  ухвалено рішення  провести  Ігри  в  Парижі,  на  знак  шани  П’єра  де Кубертена.
      Уперше на Олімпіаді з`явився девіз Cіtіus, Altіus, Fortіus (швидше, вище, сильніше).    
Героями ігор стали фінський стаєр Пааво Нурмі виграє забіг на 1500 метрів, а дві години потому здобуває золото на 5000 метрах. Усього на Іграх-1924 Нурмі виборює п`ять медалей і американський плавець Джонні Вайсмюллер (3 золоті медалі). Американські спортсмени завоювали 45 золотих медалей з 126.
    
Учитель.  ІХ  Олімпіада  - 1928, Амстердам (Нідерланди)
Країн 46
Спортсменів 2883
Розіграно медалей 109 в 15 видах спорту
Церемонія відкриття 28 липня
Церемонія закриття 12 серпня

Учень.     Уперше запалюють  Олімпійський  вогонь,  а  в  змаганнях  з  легкої атлетики  беруть  участь  жінки.
     Німеччину  допускають  до Ігор після 16 - річної перерви.
     Американець  Джонні  Вейсмюллер  додає  до  своїх  трьох  золотих медалей  1924  року  ще  дві.  Пізніше  він  стане  відомим  кіноактором,  який зіграв  у  12 фільмах  про  Тарзана.  Вперше як символ миру на церемонії відкриття випустили голубів, вперше жінки брали участь у змаганнях з гімнастики (командне багатоборство) і з легкої атлетики, де у всіх п'яти видах програми були встановлені світові рекорди. Свою останню золоту олімпійську нагороду завоював Нурмі в бігу на 10000 м.

Учитель.   Х  Олімпіада  - 1932, Лос-Анджелес (США)
Країн 37
Спортсменів 1332
Розіграно медалей 116 в 14 видах спорту
Церемонія відкриття 30 липня
Церемонія закриття 14 серпня
  Учень.    Уперше  введено  систему  фотофінішу  й  триступінчатий  подіум  для нагородження.  На  честь  переможця  грає  національний гімн  його  країни. Вперше спеціально для учасників була побудовано Олімпійське село. Ввійшла в історію як Олімпіада рекордів. Було встановлено 41 олімпійський та 18 світових рекордів. Сенсацією став виступ японських плавців, які виграли п'ять із шести видів програми.

Учитель.  ХІ  Олімпіада  -  1936, Берлін (Німеччина)
Країн 49
Спортсменів 3963
Розіграно медалей 129 в 19 видах спорту
Церемонія відкриття  1 серпня
Церемонія закриття  16 серпня
Учень.   Уведено  естафету  Олімпійського  вогню. Вперше факел, запалений від променів сонця у грецькій Олімпії, був доставлений естафетою на Олімпійський стадіон в Берліні.
 Смолоскип  пронесли приблизно  3  тис.  чоловік  через  сім  країн.  
     Відкриття  Олімпіади  вперше транслювалося  по  телебаченню  в  прямому  ефірі.  Героєм Ігор став негритянський легкоатлет Дж. Оуенс, який встановив чотири олімпійських рекорду в бігу на 100 м, 200 м, естафеті 4х100 м і першим в історії легкої атлетики подолав рубіж 8 м в стрибках у довжину (8 м 06 см). У неофіційному командному заліку вперше першість здобули спортсмени Німеччини 33 золотих медалі, 26 срібних, 30 бронзових.

Учитель.  ХІІ  Олімпіада -   1940, Гельсінкі  (Фінляндія)

  Учень.   Ігри  було  заплановано  провести  в  Токіо,  але  у  зв`язку  з  початком  у 1937  році  Другої  японо-китайської  війни,  МОК  переніс  їх  у  Гельсінкі. Однак  і  в  Фінляндії  їм  не  судилося  стартувати  -  почалася  Друга  світова війна.

Учитель.  ХІІІ  Олімпіада  - 1944, Лондон (Англія)

Учень.  Олімпіаду скасовано через Другу світову війну.


Учитель.  ХІV  Олімпіада  -  1948, Лондон (Англія)
Країн 59
Спортсменів 4104
Розіграно медалей 136 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття 29 липня
Церемонія закриття 14 серпня

   Учень.   Агресори  Другої  світової  війни  Німеччина  та  Японія  не  запрошені  на Олімпіаду.
     В іграх  уперше  беруть  участь  комуністичні  країни.
     В спортивному  плані  героїнею  Олімпіади  стала  легкоатлетка  з Нідерландів  Фанні Бланкерс-Коен, яка виграла 4 золоті медалі в спринтерських дисциплінах. Зробила вона це в 30 років, будучи матір'ю двох дітей, за що отримала прізвисько "Летюча домогосподарка".
 Американська фехтувальниця Дж. Ромарі вперше взяла участь. Її останніми Іграми стала Олімпіада 1968 року.
22-річний угорський боксер Ласло Папп став чемпіоном в середній вазі, йому не було рівних у першій середній вазі і на наступних двох Олімпіадах (1952 і 1956).

Учитель.  ХV  Олімпіада  - 1952, Гельсінкі (Фінляндія)
Країн 69
Спортсменів 4955
Розіграно медалей 149 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття 19 липня
Церемонія закриття  3 серпня


  Учень.    Радянський Союз уперше бере участь в Олімпійських іграх.
    Чеський стаєр Еміль Затопек виграв забіги на 5 км, 10 км і марафон, ставши чотириразовим олімпіським чемпіоном. Ще одну золоту медаль він отримав на попередній лондонській Олімпіаді.
    Угорський стрілець К. Такач виграв золоту медаль зі світовим рекордом, стріляючи лівою рукою .
     Хокейна збірна Індії виграла олімпійський турнір п'ятий раз підряд. Радянський гімнаст Віктор Чукарін (4 золотих і 2 срібних нагороди). Несподівано для спортивного світу спортсмени СРСР поділили з командою США командна першість у неофіційному заліку.

Учитель.  ХVІ Олімпіада  -  1956, Мельбурн (Австралія)
Країн 72
Спортсменів 3314
Розіграно медалей 145 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття  22 листопада
Церемонія закриття  8 грудня

Учень.      Літня Олімпіада в Мельбурні через його географічне положення відбувалася з 22 листопада по 8 грудня.
     Уперше під час церемонії закриття всі спортсмени вийшли не окремо за націями, а всі разом - як символ глобальної єдності.
     Володимир Куц виграв забіги на  5 та 10 км.
     Свою третю олімпійську  медаль здобув  угорський боксер Ласло Папп.
     Американець Боб Річардс повторює свій успіх чотирирічної давнини й стає єдиною людиною, яка виграла дві золоті олімпійські медалі в стрибках із жердиною.
     Хокейна збірна Індії завоювала золоті медалі вшосте поспіль.
Учитель.  ХVІІ Олімпіада  - 1960, Рим (Італія)
Країн 83
Спортсменів 5338
Розіграно медалей 150 в 17 видах спорту
Церемонія відкриття 25 серпня
Церемонія закриття 11 вересня

  Учень.     Римська Олімпіада стала Олімпіадою сюрпризів і рекордів (76 олімпійських, в тому числі 30 світових). Кращими спортсменами ігор визнані радянський важкоатлет Юрій Власов, американська бігунка Вільма Рудольф (три золоті медалі), ефіопський марафонець Абебі Бікіла. Вперше на Олімпійських іграх загинув спортсмен із-за застосування допінгу (велосипедист з Данії К. Е. Йенсен). Знову команда СРСР обійшла команду США в неофіційному командному заліку.

Учитель.  ХVІІІ Олімпіада - 1964, Токіо (Японія)
Країн 93
Спортсменів 5151
Розіграно медалей 163 в 19 видах
Церемонія відкриття 10 жовтня
Церемонія закриття 24 жовтня

  Учень.         Олімпіада в Токіо стала першою, що відбулася в Азії.
      Це перша Олімпіада, що відбулася в Азії. Австралійка Доун Фрейзер стала першою плавчихою, яка виборола вісім золотих медалів на трьох Олімпіадах. .Було встановлено 35 світових рекордів. Абебі Бікіла  став першим спортсменом в історії Олімпійських ігор, двічі перемогли в марафоні. Радянський весляр В'ячеслав Іванов виграв золоту медаль на третій Олімпіаді поспіль. Самим технічним боксером Ігор був визнаний Валерій Попенченко (2-й середня вага). Вперше велася телетрансляція з олімпійських арен на інші континенти, і за ходом змагань змогло стежити понад 1 млрд. чоловік.

Учитель.  ХІХ Олімпіада  - 1968, Мехіко (Мексика)
Країн 112
Спортсменів 5530
Розіграно медалей 172 в 20 видах спорту
Церемонія відкриття 12 жовтня
Церемонія закриття  27 жовтня

   Учень.         Міжнародний Олімпійський комітет відсторонив двох спортсменів із США - Томмі Сміта й Джона Карлоса. Американці під час нагородження показали жест угруповання Чорної влади (Black Power). "Стрибок в 21 століття" зробив американський легкоатлет Боб Бімон (8 м 90 см), а його співвітчизник Річард Фосбері, переможець змагань у стрибках у висоту, поклав початок новій школі стрибка. Золотими літерами вписали своє їм?? в олімпійську  історію також такі видатні спортсмени, як гімнастка Віра Чаславська (Чехословаччина, 4 золотих медалі), легкоатлет Віктор Сані (СРСР, світовий рекорд у потрійному стрибку, 17 м 39 см), Роланд плавець Маттес (НДР, 2 золоті медалі у плаванні на спині на 100 м та 200 м) та ін Найбільше число золотих нагород завоювали спортсмени США (45).

Учитель.  ХХ Олімпіада -  1972, Мюнхен (Німеччина)
Країн 121
Спортсменів 7170
Розіграно медалей 195 у 23 видах спорту
Церемонія відкриття  26 серпня
Церемонія закриття    10 вересня
Талісман  –   такса  Вальді

    Учень.         На цих Іграх 5 вересня відбулася найбільша трагедія в історії олімпійського спорту. Члени  радикальної палестинської організації Чорний вересень проникли в один із павільйонів Олімпійського села й захопили декількох членів ізраїльської делегації. Операція зі звільнення заручників виявилася невдалою, у результаті терористи вбили 11 чоловік. На надзвичайному засіданні МОК Ігри вирішено було продовжити. Всього було зафіксовано 46 світових рекордів. Найбільш сенсаційні результати перемога баскетболістів СРСР у фіналі над раніше не програвав на Олімпійських іграх командою США; дві золоті медалі радянського спринтера Валерія Борзова на дистанціях 100 м і 200 м; три перемоги кубинських боксерів, у тому числі важкоатлета Теофіло Стівенсона. Одним з головних героїв Мюнхена став американський плавець Марк Спиць, що завоював сім золотих медалей і встановив сім світових рекордів. Радянська команда завоювала рекордну кількість золотих медалей 50!

Учитель.  ХХІ Олімпіада  - 1976, Монреаль (Канада)
Країн 92
Спортсменів 6028
Розіграно медалей 198 в 21 виді спорту
Церемонія відкриття  17 липня
Церемонія закриття  1 серпня
Талісман –  бобер Амік
  Учень.      Погана організація й корупція деяких чиновників зробила Олімпіаду в Монреалі однією з найдорожчих  в історії. Країна була змушена платити борги десятки років. До того ж канадські спортсмени не виграли ні однієї золотої медалі. Це був перший і єдиний раз, коли хазяїва турніру не одержали головних нагород. Одним з "дебютантів" став і космічний супутник, через який з допомогою лазера вогонь Олімпії був "переданий" з Афін до Оттави, звідки він був доставлений в Монреаль за допомогою традиційної факельної естафети. Серед героїв ігор радянський гімнаст Микола Андріанов, який перервав гегемонію японців в абсолютному першості, "найсильніша людина планети у 70-х рр..", штангіст-важковаговик Василь Алексєєв, кубинський боксер Теофіло Стівенсон.
     Румунка Н. Команечі стала першою гімнасткою, яка отримала на Олімпіаді найвищий бал — 10.


Учитель.  ХХІІ Олімпіада - 1980, Москва (СРСР)
Країн 80
Спортсменів 5179
Розіграно медалей 203 в 21 виді спорту
Церемонія відкриття   19 липня
Церемонія закриття   3 серпня
Талісман – ведмедик  Михайло Потапович

     Учень.       США, Канада, Південна Корея й ще 60 країн бойкотували Олімпійські ігри в Москві, виступаючи проти введення радянських військ в Афганістан.
   Героями ігор стали радянський гімнаст Олександр Дитятин (3 золоті, 4 срібні та одна бронзова нагороди), по три золотих виграли також радянський байдарочники Володимир Парфенович (подібного результату в історії Олімпіад не добивався жоден байдарочники), плавець Володимир Сальников. Одними з найбільш пам'ятних стали і два переможних фінішу ефіопського стайєра Мірус Іфтера на дистанціях 5000 і 10000 м.
  Кубинець Т. Стівенсон стає першим боксером, який виграв три Олімпіади поспіль.

Учитель.  ХХІІІ Олімпіада -  1984, Лос-Анджелес (США)
Країн 140
Спортсменів 6829
Розіграно медалей 221 в 23 видах спорту
Церемонія відкриття  28 липня
Церемонія закриття  12 серпня
Талісман –  орля Сем

     Учень.      Через американський бойкот попередніх Ігор у Москві, на Олімпіаду-1984 не приїхали більшість соцкраїн, крім Китаю, Румунії та Югославії.
     Проте, у Лос-Анджелесі було поставлено рекорд за числом учасників - 7 тис. спортсменів з 141 країни світу. Поза конкуренцією була команда США (83 золоті медалі) на чолі з 23-річним лідером її легкоатлетів, прекрасним спринтерів і стрибунів Карлом Льюїсом, які завоювали 4 золоті медалі (100 м, 200 м, естафета 4х100 м і стрибки в довжину). Фінський спортсмен (академічне веслування) Пертті Карппінен завоював свою третю золоту медаль у гонках на пари.

Учитель.  ХХІV Олімпіада  -  1988, Сеул (Південна Корея)
Країн 160
Спортсменів 8391
Розіграно медалей 263 в 27 видах спорту
Церемонія відкриття  17 вересня
Церемонія закриття  2 жовтня
Талісман –  тигреня Ходорі
    Учень.      Канадець Бен Джонсон поставив світовий рекорд з бігу на 100 метрів  (9,79 сек), однак через три дні був дискваліфікований за застосування стероїду станозолола. МОК нарешті усвідомлює, що допінг набирає популярності серед спортсменів, тому комітет починає з ним активну боротьбу. Ігри бойкотували Куба, КНДР, Нікарагуа й Ефіопія. Серед героїв ігор американська бігунка Флоренс Гріффіт-Джойнер, яка встановила світові рекорди в бігу на 100 і 200 м, її співвітчизник плавець Метт Біонді (5 золотих медалей), плавчиха з НДР Крістін Отто (6 золотих медалей).

Учитель.  ХХV Олімпіада  - 1992, Барселона (Іспанія)
Країн 169
Спортсменів 9356
Розіграно медалей 286 в 32 видах спорту
Церемонія відкриття   25 липня
Церемонія закриття   9 серпня
Талісман – цуценя Кобі

    Учень.       Після розпаду СРСР 12 республік колишньої країни сформували Об`єднану команду, що виступала під олімпійським прапором. Тільки представники Литви, Латвії й Естонії брали участь в Іграх окремими державами.
Вперше в програму ігор був включений бейсбол.
     Уперше з 1960 року після об`єднання країни однією командою виступила збірна Німеччини. ).
Героями ігор стали гімнаст Віталій Щербо (Україна, 6 золотих), російські плавці Євген Садовий (3 золотих) і Олександр Попов (2 золотих) американський легкоатлет Карл Льюїс довів рахунок своїм перемогам на Олімпіадах до 8 (у Барселоні виграв 2 золотих).
Учитель.  ХХVІ Олімпіада  - 1996, Атланта (США)
Країн 197
Спортсменів 10320
Розіграно медалей 271 в 26 видах спорту
Церемонія відкриття  19 липня
Церемонія закриття  4 серпня
Талісман – зґенерований комп’ютерний персонаж Іззі.
   Учень.        Вибух бомби в Олімпійському парку позбавив життя двох чоловік, ще 110 були поранені. Україна вперше бере участь на літній Олімпіаді як окрема держава. Наші спортсмени здобувають 23 медалі, 9 з яких золоті, 2 срібні й 12 бронзових.
     Нагороди найвищої гідності в Україну привезли двічі Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика), Володимир Кличко (бокс), Катерина Серебрянська (художня гімнастика), Інеса Кравець (легка атлетика), Тімур Таймазов (важка атлетика), Рустам Шаріпов, В`ячеслав Олійник (греко-римська боротьба) і Євгеній Браславець із Ігорем Матвієнком (вітрильний спорт).

Учитель.  ХХVІІ Олімпіада  -  2000, Сідней (Австралія) Країн 199
Спортсменів 10651
Розіграно медалей 300 в 28 видах спорту
Церемонія відкриття  15 вересня
Церемонія закриття  1 жовтня
Талісман – кукабарра (австралійський зимородок-реготун) Оллі, качкодзьоб Сід й єхидна Міллі

    Учень.       На змаганнях зі стендової стрілянини українець Микола Мільчев встановив вічний світовий рекорд, вибивши 150 мішеней із 150. Це досягнення можна тільки повторити, але не перевершити.
     Олімпійською чемпіонкою стала Яна Клочкова (комплексне плавання на 400 та 800 метрів) В легкій атлетиці дві бронзи – Роман Щуренко та Олена Говорова.
Учитель.  ХХVІІІ Олімпіада - 2004, Афіни (Греція)
Країн 201
Спортсменів 10 625
Розіграно медалей 301 комплект в 28 видах
Церемонія відкриття  13 серпня
Церемонія закриття  29 серпня
Талісман – Феб і Афіна (брат і сестра) 

    Учень.       Після столітньої перерви Ігри повернулися на батьківщину Олімпіади - Грецію.
    У  змаганнях з кінного спорту ірландець Кіан О`Коннор був позбавлений золотої медалі - у крові його коня було знайдено допінг.
      Україна в Афінах здобула 23 нагороди (9 золотих, 5 срібних і 9 бронзових). В тому числі 4 легкоатлетичні: Юрій Білоног, Олена Красовська, Тетяна Терещук-Антипова та Віта Стьопіна.
     У змаганнях з кінного спорту ірландець Кіан О`Коннор був позбавлений золотої медалі - у крові його коня було знайдено допінг.

Учитель.  ХІХ Олімпіада  -  2008, Пекін (Китай)
Країн 205
Спортсменів 11 028
Розіграно медалей 302 комплекта в 28 видах
Церемонія відкриття 8 серпня
Церемонія закриття 24 серпня
Талісман – рибка Бейбей,  панда Цзинцзи,  олімпійський вогонь Хуаньхуань,  тибетська антилопа Інін  і  ластівка  Ніні  (діти вдачі).
     Учень.      Американський плавець М. Фелпс завоював рекордні 8 золотих медалей на одній Олімпіаді.
      У загально-командному заліку Україна посіла 11 місце, виборовши 27 медалей (7 золотих, 5 срібних і 15 бронзових). 1. Інна Осипенко -Радомська. Веслування на байдарках та каное — жінки, байдарка одиночна, 500м
2. Василь Ломаченко    Бокс — чоловіки, до 57 кг
3. Артур Айвазян Кульова стрільба - чоловіки, гвинтівка, лежачи, 50 м
4. Віктор Рубан   Стрільба з лука, чоловіки, особиста першість
5. Олександр Петрів     Кульова стрільба — чоловіки, швидкісний пістолет, 25 м
6. Наталя Добринська  Легка атлетика — жінки, семиборство
7. Галина Пундик, Ольга Харлан,Олена Хомрова, Ольга Жовнір. Фехтування — жінки, шабля, командна першість.

Учитель.   ХХХ  Олімпіада  -  2012, Місто  Лондон, Англія
Країн 204
Спортсменів 10 500
Розіграно медалей 302 комплекта в 30 видах
Церемонія відкриття 27 липня
Церемонія закриття 12 серпня
Талісман  Венлок  і Мендевілль

Учень.      18 травня 2004 Міжнародний олімпійський комітет після оцінки всіх поданих заявок вибрав 5 міст, з яких треба було зробити вибір на 117-й сесії МОК у липні 2005 року в Сінгапурі. Цими 5 містами стали Мадрид, Москва, Нью-Йорк, Париж і Лондон. Усі 5 міст подали необхідні документи до 19 листопада 2004 року, відтак протягом лютого-березня 2005 року їх відвідали інспектори Міжнародного олімпійського комітету.
Кандидатуру Лондона було обрано 6 липня 2005 року.
На наступний день після оголошення столиці Ігор у Лондоні стався терористичний акт.
На цій Олімпіаді Україна здобула 6 золотих, 4 срібні, 10 бронзових медалей
Всього 20. Командне 14 місце.
Першу бронзову нагороду для української команди здобула Олена Костевич,
Золото отримали
1.     Яна Шемякіна. Фехтування індивідуальна шпага
2.     Олександр Усик. Бокс  вагова категорія до 91 кг      
3.     Катерина Тарасенко, Наталія Довгодько, Анастасія Коженкова, Яна Дементьєва. Академічне веслування, парні четвірки
4.     Олексій Торохтій. Важка атлетика вагова категорія до 105 кг
5.     Юрій Чебан. Веслування на байдарках і каное, каное-одиночки, 200  метрів
6.     Василь Ломаченко. Бокс вагова категорія до 60 кг.

Учитель.   ХХХІ  Олімпіада  -  2016, Місто  Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Країн 205
Спортсменів 12 500
Розіграно медалей 306 комплекта в 30 видах
Церемонія відкриття 5 серпня
Церемонія закриття 21 серпня
Талісман  Вінісіус і Том
    Учень.       Місто-господар Олімпійських ігор-2016 визначили на сесії МОК у Копенгагені 2 жовтня 2009 року. Крім Ріо-де-Жанейро, у фіналі за проведення Олімпіади змагалися Мадрид, Токіо та Чикаго. Заявки також подали, але в остаточний перелік претендентів не були включені Баку, Доха, Прага.Це перші Олімпійські ігри, які проходили в Південній Америці.
Збірна України на літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро складалася із 205 спортсменів, які брали участь у двадцяти семи офіційно зареєстрованих в Україні видах спорту. Серед них 8 олімпійських чемпіонів.
На цій Олімпіаді Україна здобула 2 золоті,5 срібних і 4 бронзові. Всього 11 нагород. Де і посіли в командному заліку 31 місце.
Золоті медалі здобули:
Олег Верняєв. Спортивна гімнастика, паралельні бруси    
Юрій Чебан. Веслування на байдарках і каное, каное-одиночки, 200 метрів  

Підсумок.

Ми помандрували різними країнами, побували на кожній Олімпіаді, познайомилися з різними переможцями, розширили свій кругозір.

Немає коментарів:

Дописати коментар